Dvojica nezvestných Poliakov mohla skončiť pod lavínou

08.04.2009 Poprad

Belianske Tatry 8. apríla (TASR) - Horskí záchranári pokračujú dnes v pátraní po dvojici poľských turistov v Belianskych Tatrách.
Ide o 65-ročného muža a jeho 27-ročnú dcéru, ktorí sa podľa dostupných informácií vybrali 4. apríla na túru do Vysokých Tatier. Doterajšie pátranie 40 záchranárov so 14 lavínovými psami bolo neúspešné. Dnes je v teréne asi 15 ľudí, ktorí s lavínovými psami naďalej prehľadávajú oblasť. Niektorí ešte prečesávajú les.
"Je predpoklad, že sa nachádzajú v Doline Bielej vody alebo Doline Siedmich prameňov, kde však spadlo niekoľko veľkých lavín. Zatiaľ však nemáme žiadne konkrétne stopy, " povedal pre TASR riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga. Miesto, kde by sa nezvestní mohli nachádzať, zatiaľ určili vďaka polícii, mobilným operátorom a výpovedi svedkov. Riaditeľ pripomenul, že lokalita nie je nie totožná s miestom, kam sa dvojica chystala podľa vyjadrenia najbližších príbuzných.
Daniel Džobaník z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove konštatoval, že policajtom sa podarilo lokalizovať auto, ktorým dvojica prišla na Slovensko, čím sa zúžil okruh, kde by sa otec s dcérou mohli nachádzať. Policajti súčasne preverovali ich prípadný pohyb vo vysokohorských chatách a zabezpečili lokalizáciu ich mobilných telefónov. "Zistené poznatky smerujú k tomu, že obidvaja nezvestní sú zasypaní pod lavínou, ktorá spadla tento víkend, " dodal Džobaník.
Riaditeľ HZS konštatoval, lokalita nie je pre turistov uzatvorená. Záchranári využili pri pátraní všetky technické prostriedky. Okrem lavínových hľadačov spolu s poľskými kolegami aj prístroj, ktorý dokáže lokalizovať polohu na základe odrazených vĺn. Reaguje napríklad na reflexné doštičky v odeve, ale aj na fotoaparát či mobilný telefón. Záchranári pracujú v ťažkých podmienkach na lavíne a v oblasti, kde hrozí pád lavín z ďalšieho žľabu. Janiga dodal, že v súčasnosti evidujú dovedna piatich nezvestných. Jedna osoba je nezvestná od vlaňajšieho leta, dvoch poľských turistov záchranári hľadajú od novembra minulého roka a teraz k nim pribudli ďalší dvaja.
Záchranári aktívne spolupracujú pri pátraní po nezvestných s Policajným zborom, operátormi mobilných sietí a poľskými kolegami. Podľa náčelníka Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry Martina Kulangu najbližšie hodiny ukážu ako ďalej. "Na základe výsledkov dnešného pátrania vyhodnotíme doterajšie nasadenie a prehodnotíme taktiku na ďalšie dni".
Dvojica nezvestných sa podľa dostupných informácií vybrala do Vysokých Tatier na Zamkovského chatu. Keďže sa turisti v dohodnutom čase nevrátili, požiadali príbuzní o pátranie. Na základe šetrenia, svedeckých výpovedí a lokalizáciou mobilnými operátormi je predpokladanou lokalitou ich pohybu Dolina Bielej vody alebo Dolina Siedmich prameňov. V tejto lokalite spadlo viacero lavín, preto je veľká pravdepodobnosť, že niektorá z nich dvojicu zasiahla.
Podľa záchranárov je pátranie veľmi náročné, keďže len nános lavíny v Doline Siedmich prameňov dosahuje dĺžku takmer 600 metrov, šírku do 50 metrov a hrúbku až osem metrov. Sú to lavíny z mokrého snehu, ktoré vplyvom teploty zmenili štruktúru, takže záchranársky materiál sa rýchlo opotrebováva. Počas štyroch dní zlomili záchranári dve desiatky lavínových sond a niekoľko lopát.
 

Vyberte región